Колачиња

Нашата веб-страница користи колачиња. Овие се мали датотеки со податоци што веб-серверот му ги нуди на вашиот прелистувач кога го посетувате - обично се чува на вашиот компјутер или друг електронски уред (мобилен телефон, таблет,…) со цел да се обезбеди ефикасно прелистување на веб-страницата, извршување на одредени функции и овозможување на веб страници за запомнување на одредени поставки на корисникот. Колачињата се користат за чување на поставки, управување со сесијата на индивидуален корисник, разликување помеѓу корисниците и нивно следење на веб-страница (може да биде и помеѓу неколку веб-страници).

Колачињата се поделени според функциите, од кои некои се неопходни за функционирање на веб-страницата. Без овие колачиња, одредени услуги што сакате да ги користите на оваа веб-страница не би функционирале правилно, така што тие секогаш ќе бидат инсталирани.

Функционалните колачиња се оние што помагаат на веб-страница да ги запомни избраните поставки. Вие ја уредувате инсталацијата според вашите сопствени преференци.

Аналитички колачиња се оние кои ги запишуваат активностите на посетителите на нашата веб-страница. Ние ги користиме услугите со цел да го анализираме сообраќајот (броиме посетители, идентификуваме прелистувачи и време на корисникот поминато на страницата, проблеми со навигацијата, итн.). Со помош на овие, полесно е да се развие веб-страница прилагодена на вашите потреби и да се подобри корисничкото искуство.

Колачињата за рекламирање и профилирање се колачиња на трети страни (на пр. Facebook, Youtubе, Googlе...) кои анонимно собираат податоци за посети на веб-страници. Тие ги користат огласувачите за да покажат реклами за кои сметаат дека се релевантни за посетителот.

Колачињата се разликуваат според следниве карактеристики:

• привремени (и сесии) или постојани колачиња,

• сопствени колачиња или колачиња од трети страни.

Колаче за сесии е колаче што автоматски се брише кога ќе го затворите прелистувачот, додека упорното колаче останува зачувано во вашиот прелистувач сè додека не помине одреден временски период (што може да биде минути, денови или години).

Вашите колачиња се поставени од веб-страницата што сте ја посетиле, а колачињата од трети страни се поставени од веб-услуга за надворешен партнер, која е вклучена на веб-страницата заради посакуваната функционалност.

Кои колачиња ги користиме на оваа веб-страница?

Список на колачиња на оваа веб-страница:

Итно (секогаш одобрено):

Сервис Име на колаче (период на зачувување во прелистувачот) Опис
Веб страна

Has js
session _api_session

_hijd (до крајот на сесијата)

Овие колачиња се важни за работата на веб-страницата и секогаш ќе бидат присутни.

Функционален:

Сервис Име на колаче (период на зачувување во прелистувачот) Опис
Контрола на колачиња

Jub-doo_cookiecontrol (3 месеци)

ccNoPopup (3 месеци)

Овие колачиња се користат за чување информации за поставките поврзани со употребата на колачињата на веб-страницата.

 

Аналитички:

Сервис Име на колаче (период на зачувување во прелистувачот) Опис
Google Analytics

_utma (2 год)
_utmb (30 min)
_utmc (до крајот на сесијата)
_utmz (6 месеци)

_ga (2  год)

_gid (24 часа)

_dc_gmt_ (3 месеци)

_gat(10 min)

Овие колачиња се наменети да соберат информации за употребата на веб-страницата. Тие ни овозможуваат да ја анализираме посетата, со која можеме да го подобриме корисничкото искуство. Податоците се собираат во анонимна форма.

Можете да прочитате повеќе за заштитата на податоците на Google овде.

Овие колачиња ќе бидат инсталирани само откако ќе се согласите да ги користите.

Рекламирање:

Сервис Име на колаче (период на зачувување во прелистувачот) Опис

Услуга за колачиња YouTube

Demographics (6 месеци)
ACTIVITY (до крајот на сесијата
use_hitbox (до крајот на сесијата
PREF (10 год)
VISITOR_INFO1_LIVE (8 месеци)
YSC (до крајот на сесијата)

Видеата на YouTube се поставени на веб-страницата во т.н. политика за приватност. Овој режим не поставува колачиња додека не го притиснете копчето за репродукција. Откако ќе започнете со репродукција на клипот, YouTube може да постави колаче, но информациите не ја откриваат вашата приватност

Услуга за колачиња Juicer.io

_juicer_session
__stripe_mid
__stripe_sid

Услуга за колачиња Juicer.io

Други врски

На страницата можете да најдете линкови до други страници кои не се под наше управување. Ние не сме одговорни за почитување на приватноста или за содржината на овие веб-страници, ние едноставно им овозможуваме на посетителите линкови преку кои тие можат да пристапат до корисни информации.

Со колачињата управува: Jub d.o.o.

Последно ажурирање на документот: 14.4.2021

Програмот JUB Design Studio, на типски објекти ви го олеснува бирањето на бои и текстури.
При купување на JUBIZOL фасадниот систем, пресметката за вашиот објект е бесплатна.
Контакти JUB Design Studio: JUB дооел Скопје; бул. Јане Сандански бр.79а-3; 1000 Скопје; Т:++389 2 2454 027, Е: jub@jub.com.mk