Повеќе од 10.000 омилени бои JUPOL Gold

Просторите во кои живееме можат да бидат збогатени со бои, естетски распоредени и прилагодени на нашите сопствени желби.

Добро е да се знае нешто и за боите за да не си ја расипеме климата во која живееме. Доживувањето на боите зависи од неколку фактори: нијансата, големината на обоената површина, видот на светлината и нашата општа благосостојба.

 

НИЈАНСА

Боите влијаат на функционирањето на нашиот ум и нашите емоции. Фокусирајте се на боите што ни носат корисни ефекти.

 

БЕЛА

Бојата на позадината создава чувство на свежина и прозрачност.

ЖОЛТА

Најдобро одговара за во кујни со трпезарија, дневни соби, работни (училишни) простории и простории за рекреација. Не е погодна за спални; го заживува просторот, осветлува, додава топлина.

ПОРТОКОЛОВА

Исто како жолтата, освен што не е погодна за работни простории, канцеларии и спални соби; дава чувство на поддршка, пријателство, ја зголемува самодовербата и го стимулира апетитот.

ЦРВЕНА

Најсоодветна за трпезарии, бидејќи промовира живост и дружељубивост и го зголемува апетитот, често се користи и во ресторани, детски игралишта и спортски сали. Лесно го оживува, збогатува просторот, но навидум го намалува. Не е погодна за спални, работни простории, работилници, училишни училници, канцеларии, болнички чекални.

ВИОЛЕТОВА

Виолетовата боја е погодна за спални, бањи и простории каде што се релаксираме, медитираме. Главно треба да се користи за помали површини бидејќи носи смиреност и ментална рамнотежа.

ЗЕЛЕНА

Најдобро одговара за дневни соби и спални, работни места каде нервозата и стресот се секојдневна појава и каде што е присутна напнатост, додека истата смирува и оладува. Не е погодна за спортски сали и ладни простории.

СИНА

Погодна за спални, бањи, дури и работни простории; најдобра е за простории наменети за релаксација. Создава ладен и прозрачен простор. Не е погодна за трпезарии, простории за забава, рекреација, подруми.

Пронајдете инспирација меѓу повеќе од 10.000 нијанси на Вашата омилена боја JUPOL GOLD.

ГОЛЕМИНА НА ПОВРШИНАТА

Кога избираме нијанса гледајќи на малите ливчиња од тон картата со бои, бојата нам ни изгледа доста пријатно. Меѓутоа кога боиме ѕид, дневна соба или можеби фасада со оваа боја, оваа нијанса може да изгледа сосема поинаку.

Ако избереме интензивна / заситена нијанса, таа ќе изгледа уште поинтензивно на поголема површина. Ако избереме многу светла нијанса, на поголема површина ќе изгледа уште посветло. Затоа препорачливо е да ги проверите нијансите на поголема површина пред да боите (барем 15x15cm, можеби и повеќе).

ВИД НА СВЕТЛИНА

Треба да се напомене дека самата светлина има големо влијание врз бојата. Со внимателна употреба на боите, можеме да ги осветлиме сите темни подрачја во станот.

Во просторија со добро природно или вештачко осветлување, ние исто така можеме да си дозволиме да избереме поживописни или темни тонови на бои. Дури и во помал простор со добро природно осветлување, можеме самоуверено да си дозволиме да комбинираме потемни или поживописни нијанси на бои, бидејќи просторот нема да изгледа тесен поради изобилството на светлина.

ЧУВСТВО

Боите имаат моќ затоа што влијаат на нашето расположение. Личниот став кон боите на секоја индивидуа зависи од многу фактори, како што се неговиот карактер, возраста, полот, расположението, модата ...

Нашата сегашна благосостојба игра голема улога во изборот на боја, па затоа е паметно да избереме нијанса кога сме мирни и расположени. Не е добро да се избере боја на полна месечина или денски кога сме уморни, нервозни или под стрес, бидејќи различно ги перцепираме боите тогаш.

 

Боите се едни од најважните градители на дизајнот на просторот, како во областа на архитектурата така и во дизајнот на ентериерот, а  имаат и големо влијание врз луѓето. Личното искуство на секој поединечен корисник и правилата на теоријата на уметноста, доведуваат до избор на совршени нијанси на бои.

При дизајнирање на просторот кој обично е комбинација на подни облоги, мебел, текстил и додатоци, сите овие елементи се карактеризираат секој со свој тон на боја.  Во споредба со мебелот достапен на пазарот во ограничени нијанси боја, далеку најголем избор за совршена нијанса на боја дозволуваат ѕидовите. Внатрешната боја за ѕидови JUPOL Gold е достапна во повеќе од 10.000 нијанси на бои и дефинитивно ќе ја најдете најсоодветната и за Вашиот амбиент! Нијансите го покриваат целиот кружен спектар на бои, а се разликуваат по хроматичност. Нијансирањето е можно според тон картата JUB Favourite feelings, тон картите RAL и NCS, како и со DIPI концентратите.

Дали сакате експерт да Ви помогне да ја изберете вистинската нијанса? Во JUB Design Studio можете да си резервирате индивидуални совети од архитект.

 

 

JUPOL Gold advanced

 

Високопокривна внатрешна перива боја

За сите повеќе оптоварени ентериери каде што е потребен врвен естетски изглед на обоената површина.

 

Програмот JUB Design Studio, на типски објекти ви го олеснува бирањето на бои и текстури.
При купување на JUBIZOL фасадниот систем, пресметката за вашиот објект е бесплатна.
Контакти JUB Design Studio: JUB дооел Скопје; бул. Јане Сандански бр.79а-3; 1000 Скопје; Т:++389 2 2454 027, Е: jub@jub.com.mk