Правила за употреба на бои во просторијата и совети за нивно кршење

Боите се еден од најважните градежни облици на дизајнот на просторот, како во архитектурата така и во дизајнот на ентериер. Боите имаат големо влијание врз луѓето, а правилата на визуелната теорија и личното искуство на секој поединечен корисник се водат по избор на совршени нијанси на бои.

Како да се избере совршена боја и кои правила на теоријата на бои може да се заобиколат со креативниот избор на која било од 10,000 нијанси на JUPOL Gold?

Просторното дизајнирање обично е комбинација на подните облоги, мебелот, текстилот и додатоците, а сите овие елементи имаат свој тон на боја. Споредено со мебелот достапен на пазарот со ограничени верзии во боја, досега ѕидовите дозволуваат најголема слобода за избор на совршена нијанса на боја. JUPOL gold внатрешна боја на ѕидовите е достапна во повеќе од 10,000 нијанси! Нијансите го покриваат целиот спектар на кругот на бојата, се разликуваат по хроматичноста, а можно е нијансирање со помош на JUB Омилените графикони за чувства во боја, скали за бои RAL и NCS, како и концентратите на DIPI.

Разновидност и количина на боја

Изразот на разновидност на боја или хроматичност се однесува на неговата заситеност. Боите се многу забележливи, додека боите се бели, сиви и црни. Ефектот создаден од секој тон во боја има и големината на површината на бојата. Како општо правило, при дизајнирање простор за поголеми области, изборот на посветли или понепромислени тонови на бои диктира, додека похрабрите потемни или повеќе шарени нијанси треба да се појават во форма на помали осветлувања. Ова правило предизвикува фактот дека тие се помалку напорни за неразновидни бои на очите; во исто време, полесните бои визуелно ги подобруваат просторите.

Можеме да се осмелиме да го прекршиме ова правило со разумна употреба на светлина. Светлината е фактор што придонесува за перцепцијата на трите димензии на просторот и искуството на боите. Во просторија со добро природно или вештачко осветлување, можеме да си дозволиме и избор на поживописни или потемни тонови во боја. Во пракса, ова може да се види во случајот со разнобојните фасади на Централна Америка и Медитеранот, каде разновидните нијанси на бои не изгледаат премногу нападни заради силната сончева светлина. Дури и во помал простор со добра природна светлина, ние самоуверено можеме да си дозволиме да комбинираме потемни или поживописни бои, затоа што просторот нема да работи затрупан заради изобилството на светлина.

Контрасти во боја

Употребата на соодветни контрасти на бои е многу важна бидејќи никогаш не доживуваме одредени бои како единствена боја, но се појавува кога се комбинираат со околните тонови на бои. Употребата на контрасти во боја во дизајнот на ентериер бара многу знаење и смелост! Најосновниот е светло темниот контраст што се јавува со комбинирање на светлосни и темни нијанси, а исто така може да има ист тон на боја. Светла темна контраст е многу популарна во светот на дизајнот на ентериер, бидејќи оваа шема на бои е лесна за разбирање и виртуелно гарантира хармоничен амбиент.

Контрастот помеѓу боја и боја е комбинација од три бои кои стојат еден до друг во составот и е најсилен од примарните бои. Контрастот на боја на боја обично е многу визуелно впечатлив и погоден за помали површини во боја. Топло-ладниот контраст потекнува од психолошкото искуство на бојата и ја диктира комбинацијата на топли црвено-портокалови тонови со ладно сино-зелени. Добро е да се биде свесен дека човечкото око гледа топли бои поблизу од студените бои. Во дизајнот на ентериер, најмалку препорачаниот комплементарен контраст се појавува помеѓу боите на спротивните страни на кругот на бојата. Жолто-виолетовите, црвено-зелените и портокалово-сините комбинации на бои се најтипични примери на комплементарен контраст, во кој случај боите се надополнуваат и зајакнуваат и имаат силен ефект врз набљудувачот. Резултатот од употребата на комплементарни контрасти е обично премногу светкав ентериер, но ова може да се избегне со избирање на помалку разновидни варијации на комплементарни нијанси за комбинирање. Тивките тонови во боја овозможуваат дополнително комбинирање и создавање пријатен и релаксирачки амбиент за смиреност.
 

Текстура на материјалите и стереотипи на боја

Терминот метамерија во боја означува феномен каде истата боја може да има сосема поинаков ефект под различни текстури и светлосни услови. Карактеристиките на текстурата на површината на бојата во голема мерка влијаат на искуството во боја. Одредени бои се појавуваат полесни и поладни на мазна, сјајна текстура отколку на груба површина. Сенките се појавуваат на груби површини за да создадат потемен и помалку шарен изглед на боја. Бидејќи боите се резултат на светлина, температурата на бојата и излезот на светлината може да имаат многу голем ефект врз боите. Силната светлосна боја ги неутрализира и ги лишува од боја, а температурата на бојата на светлината ја прави бојата да изгледа топла или ладна. Затоа, при изборот на бои, неопходно е да се земат предвид и материјалот на кој ќе се примени бојата и светлината во просторијата.

 

Бидејќи нашето искуство со бои е исто така под влијание на нашите искуства, сеќавања и општо општествено мислење, некои бои добија специфично реноме. На пример, потемни и поладни бои стереотипуваат од машкиот пол и полесни топли тонови имаат тенденција кон женскиот; неодамна, оваа граница се ослабува. Современите амбиентално мајсторски докажуваат дека секоја боја е погодна за секого - во вистинска сенка и комбинација, се разбира! Светло-розовата прашкаста нијанса може да се дозволи и во повеќе замислив простор, каде што е избалансиран со потемните сиви тонови и поотпорните текстури на техниката за декорација на ѕидовите на бетонот на ДЕКОР.

Можете да прочитате повеќе совети на архитектот и дизајнер на ентериер Нина Штајнер на  сопствениот блог Kitchy world.

 

Фотографија:

1. https://www.decor8blog.com/blog/2018/12/7/pqqxxs0fjzo6f07x3sxxgbc1uyngeq?format=amp

2. https://www.festenarchitecture.com/place-saint-george-1.html

3. http://thatscandinavianfeeling.com/inspiration/the-scandinavian-interior-colour-trends-of-2019-from-jotun-lady

4. https://trendland.com/jake-curtis-brilliant-interior-photography-1/

5. https://www.myhomestyle.site/home-decor/artyshow-shut-up-and-love-me-photo/

6. https://www.behance.net/barinovandrey

DECOR Beton look
DECOR Beton look
Програмот JUB Design Studio, на типски објекти ви го олеснува бирањето на бои и текстури.
При купување на JUBIZOL фасадниот систем, пресметката за вашиот објект е бесплатна.
Контакти JUB Design Studio: JUB дооел Скопје; бул. Јане Сандански бр.79а-3; 1000 Скопје; Т:++389 2 2454 027, Е: jub@jub.com.mk